Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008
νέα ιστοσελίδα του ΣΔΕ Ναυπλίου
Έχει υλοποιηθεί με την πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού λογισμικού Drupal και μας δίνει τη δυνατότητα να καταχωρούμε και σχέδια μαθημάτων από συνδιδασκαλίες και εργαστήρια που έχουμε υλοποιήσει στο ΣΔΕ.
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
Ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών
Η πιο συνηθισμένη κατάληξη μιας παλιάς ηλεκτρονικής συσκευής είναι οι κάδοι σκουπιδιών των δήμων. Κάτι τέτοιο αποτελεί πραγματικό οικολογικό έγκλημα, καθώς εκτός από το ότι οι συσκευές αυτές είναι κατασκευασμένες από υλικά που δεν αποικοδομούνται (πλαστικό, σίδερο κ.ά.), περιέχουν και αρκετές εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες (κυρίως διάφορα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, κάδμιο ή υδράργυρο). Ουσιαστικά αποτελούν μικρές οικολογικές «βόμβες», που μπορούν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων παγκοσμίως, ενώ στην Ε.Ε. τα απόβλητα από ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη θα φτάσουν μέχρι το 2010 τους 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Ειδικά στην Ελλάδα, παράγονται περίπου 200.000 τόνοι, ενώ πολύ γρήγορη είναι η αύξηση αυτών των αριθμών σε ποσοστό 3-5% ετησίως.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η συλλογή και διαχείριση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων είναι ευθύνη των εταιρειών που τα πωλούν, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι η συλλογή τουλάχιστον 4 κιλών απορριμμάτων του είδους ανά κάτοικο ετησίως και η δραστική μείωση του όγκου που φτάνει στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί αρκετές μονάδες συλλογής και επεξεργασίας (επισκευή, αποσυναρμολόγηση, ανακύκλωση), ειδικά μέσω της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., το site της οποίας βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.electrocycle.gr/. Στη δράση αυτή συμμετέχουν πάρα πολλοί δήμοι, λίγες όμως ιδιωτικές εταιρείες που εμπορεύονται σχετικά προϊόντα.
Στη διεύθυνση αυτή μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη διαδικασία συλλογής ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και να βρει τα πλησιέστερα σημεία στο σπίτι του για να μεταφέρει τις συσκευές που δεν χρειάζεται πια. Ειδικά για τις εταιρείες, υπάρχει ειδική διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν και περιγράφεται αναλυτικά στη σχετική ενότητα.
Αναδημοσίευση από το in.gr
Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008
Ιστολόγια & Ελευθερία λόγου
Ας δούμε κάποια ιστολόγια και στη συνέχεια να συζητήσουμε:
http://fakellaki.blogspot.com/
http://istomageiremata.blogspot.com/
http://anadasosi.blogspot.com/
- Πως επηρεάζουν την κοινή γνώμη;
- Τι πετυχαίνουν οι συγγραφείς τους;
- Έχει σημασία η ανωνυμία; Ποιά είναι τα καλά και ποιά τα κακά της;
- Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ των ιστολογίων και των επίσημων ΜΜΕ (π.χ. εφημερίδες, tv, κλπ)
Συνδιδασκαλία με Κοινωνικό και Πληροφορικό Γραμματισμό...
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008
Τι κάνετε τα παλιά κινητά και μπαταρίες;
- Τα απόβλητα της παραγωγής μας συλλέγονται από ειδικά πιστοποιημένους συνεργάτες, οι οποίοι χειρίζονται τη μεταφορά τους σε ειδικά σχεδιασμένες περιοχές διαχείρισης απόβλητων. Ανακυκλώνουμε όλα τα χρησιμοποιημένα υλικά (π.χ χαλκό, μπρούντζο, λάστιχο, ατσάλι και ξύλο) πουλώντας τα σε εξουσιοδοτημένες εταιρείες.
Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008
Ηλιακή ενέργεια και κατασκευές
Επιστημονικός γραμματισμός σε δράση....
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008
Η οικολογική συνείδηση στο εργαστήριο
16/1 Φυσική αναγέννηση - Εκπαίδευση ζωής στα καμμένα
Είδαμε την Παρουσίαση αφιερωμένη στην φυσική αναγέννηση στις καμένες περιοχές της Αιγιαλείας, καθώς επίσης και το φωτογραφικό αρχείο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας.
Σε κάθε φωτογραφία αναγράφεται το είδος του δέντρου/θάμνου και ο αριθμός των ημερών μετά από την πυρκαγιά που μεσολάβησαν μέχρι να τραβηχτεί η φωτογραφία. Συζητήσαμε για τις φωτιές και αναρωτηθήκαμε αν μπορεί να γίνει κάτι για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.
...και μάθαμε ποιο είναι το ενεργειακό μας αποτύπωμα, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές σας συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.
20/2 Ο λογαριασμός της ΔΕΗ
Στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ μπορούμε να δούμε την Κατανάλωση Οικιακών Συσκευών. Επίσης, να μάθουμε για τη δυνατότητα που έχουμε να πληρώνουμε λιγότερο καταναλώνοντας ρεύμα σε ώρες που δεν είναι μεγάλη η κατανάλωση. Αυτό λέγεται νυχτερινό τιμολόγιο, πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες.
Τι είναι η "κιλοβατώρα"; (KWH)
Μία κιλοβατώρα (1KWH) είναι η ενέργεια που καταναλώνει σε μία ώρα (1 H) μία συσκευή ισχύος ενός κιλοβάτ (1KW).
27/2 Τι είναι ο λιθάνθρακας;
Τι γίνεται με τα εργοστάσια λιθάνθρακα της ΔΕΗ και γιατί έχουν ξεκινήσει Δήμοι και οικολογικές οργανώσεις πόλεμο την συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα; Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα.
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008
Δάση και σύνταγμα
Σήμερα το πρωί έλαβα το παρακάτω μήνυμα και θεωρώ ότι πρέπει να αναρτηθεί για να το συζητήσουμε:
"Όπως ανάφεραν προχθές οι ειδήσεις, η ΕΕ εξέδωσε ένα ψήφισμα για όλες τις
μεσογειακές χώρες που επλήγησαν από φωτιές, να δεσμευτούν ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση, διότι αυτό αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. Το ψήφισμα υπεγράφη από τις αντιπροσωπείες όλων των Μεσογειακών χωρών ( Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) και όλων των παρατάξεων... εκτός μίας.
Guess who?... Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ως δικαιολογία ότι αυτό είναι παρέμβαση στο Σύνταγμα της Χώρας βλέπε Αρθρο 24, περί 'δασικών εκτάσεων και δασών' !!...εκτός, αυτού, προχτές οι ειδήσεις ακόμα και των κρατικών καναλιών αναφέραν
οτι 2.000 και πλέον στρέμματα στη Ζαχάρω 'παραχωρήθηκαν για ήπια τουριστική
ανάπτυξη' σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οφείλουμε να δείξουμε σε όλα τα κόμματα οτι δεν είμαστε σύμφωνοι και οτι δεν αδιαφορούμε: υπογράψτε το petition για την προστασία των δασών. Οι τωρινές 117.000 υπογραφές είναι πάρα πολύ λίγες - οφείλουμε να τις κάνουμε 2.000.000, αφού η αίτηση αυτή θα σταλεί στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στον ΟΗΕ.www.petitiononline.com/forestgr/
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ!"
Μπορείτε να ενημερωθείτε και για άλλα οικολογικά θέματα από την ιστοσελίδα της "Οικολογικής Επιθεώρησης" (δείτε στη λίστα συνδέσμων)
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008
Project - Περιήγηση στο Ναύπλιο
Οι εκπαιδευόμενοι δούλεψαν τις περιοχές και τα πρόσωπα του Ναυπλίου σε ομάδες και τα τελικά κείμενα αφού συζητήθηκαν και διορθώθηκαν με τη βοήθεια της φιλολόγου τα μετατρέψαμε σε pdf ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τη μορφή του.
Για τη παραγωγή του video χρησιμοποιήσαμε δύο βοηθητικά εργαλεία των Windows XP:
1. Ηχογράφηση
2. Movie Maker
Το video δημιουργήθηκε με τη σύνθεση φωτογραφιών που είτε τις πήραν είτε τις κατέβασαν οι εκπαιδευόμενοι από το Διαδίκτυο και των ηχογραφήσεων των κειμένων που είχαν γράψει.
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008
Το ΣΔΕ Ναυπλίου
"Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ακολουθούν παιδαγωγικές αντιλήψεις που εστιάζουν στο άτομο και τις ανάγκες του και έχουν διαμορφώσει ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών αξιοποιώντας κάθε δυνατή γνώση και εμπειρία από το κοινωνικό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και νέων που απαιτούνται σήμερα. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διετούς εκπαίδευσης παρέχει τίτλο ισότιμο του Γυμνασίου."
Προσφέρονται, συνοπτικά, οι παρακάτω θεματικές ενότητες επιμορφωτικών προγραμμάτων.
- Ελληνική Γλώσσα
- Μαθηματικά
- Πληροφορική
- Αγγλική Γλώσσα
- Κοινωνική Εκπαίδευση
- Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
- Πολιτισμική Αισθητική Αγωγή
- Φυσικές Επιστήμες
- Προσανατολισμός - Συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας